Eläinfysioterapian menetelmät

Eläinfysioterapiassa sovelletaan tietoja ja taitoja, joita käytetään ihmisfysioterapiassa.
Eläinfysioterapia alkaa eläimen tutkimisella. Anamneesi eli esitiedot saadaan eläinlääkäriltä, omistajalta, hoitajalta tai valmentajalta. Fysioterapeuttinen ongelma selvitetään analysoimalla eläimen asentoa, liikkeitä, koordinaatiota ja tasapainoa. Manuaalisesti käydään läpi liikeradat ja tunnustellaan lihakset, jänteet ja nivelet. Tämän jälkeen fysioterapeutti valitsee terapiamenetelmät ja yhdessä omistajan kanssa asetetaan yksilölliset tavoitteet fysioterapian suhteen.

Terapiamenetelmiä löytyy valtava määrä. Tärkeintä on valita niistä oikeat ja tehokkaimmat menetelmät mahdollisimman hyvän ja pysyvän lopputuloksen saamiseksi.

Manuaalinen terapiavenytys

Manuaalisen terapian tavoitteena on vaikuttaa nivel-, lihas- ja hermotoimintoihin, lievittää kipua ja normalisoida kudoksen toimintaa. Tutkimus- ja terapiakeinoina käytetään pehmytkudoksen ja nivelen mobilisointia, hermo- eli neuraalikudoksen mobilisointia, hierontaa, venyttelyä sekä triggerpistekäsittelyä. Manuaaliseen terapiaan yhdistetään usein eläimen aktiivinen harjoittelu.

Terapeuttinen harjoittelu

Terapeuttisessa harjoittelussa käytetään aktiivisia ja toiminnallisia liikeharjoitteita. Niillä pyritään kehittämään eläimen fyysisiä ominaisuuksia ja liikemalleja. Terapeuttisella harjoittelulla voidaan harjoittaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, lihasvoimaa, lihaskestävyyttä, nivelliikkuvuutta ja motorisia taitoja kuten kehonhallinta, tasapaino ja koordinaatio. Terapeuttisella harjoittelulla voidaan myös lievittää kipua.

Fysikaaliset hoidot

Fysikaaliset hoidot sisältävät termiset hoidot eli pinnalliset kylmä- ja lämpöhoidot, syvät lämpöhoidot, kuten ultraääni (US) ja laser, sekä sähköhoidot TENS - Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TNS, FES, ES), NMES - Neuromuscular Elektrical Stimulation, IF ja mikrovirta.

Käytössäni olevat fysikaaliset hoitolaitteet:

Sähköhoidot:

Termiset hoidot:

Ohjaus ja neuvonta

Eläimen kuntoutus on yleensä melko pitkä prosessi. Käynnit fysioterapeutin luona eivät riitä vaan prosessi vaatii paljon myös omistajalta/valmentajalta. Fysioterapeutti suunnittelee kotiharjoitusohjelman jota omistaja ja/tai valmentaja toteuttavat käyntien välillä.